Isolering

Hampeblokke / Hempcrete

Oprindelse

Hempcrete er hampeskæver (fra stammen af hampeplanten), som blandet med læsket kalk giver en mørtelagtig masse, som samtidig har en god isoleringsevne. Hempcrete kan benyttes med en bærende konstruktion som f.eks. træ, beton eller stål. Mens hampeisoleringsmåtter har været kendt i Danmark siden starten af 90’erne, er hempcrete brugt meget lidt, men i lande som Holland, Belgien, Frankrig og England vinder materialet mere og mere indpas - også i professionelt byggeri.

Råmateriale                       

Hampeskæver og en blanding af hydraulisk kalk og luftkalk. Intet andet. Hampeskæverne er biprodukter fra produktionen af tekstiler af hamp.

Fremstilling og opbygning

Hampeskæver blandes med kalk på byggestedet eller produceres som blokke hos en producent. Blokkene ”koldpresses” uden brug af opvarmning, og tørring sker i det fri under et halvtag, der beskytter mod regn, uden brug af tilført energi. Blokkene fås i flere tykkelser og størrelser.

Anvendelse 

Hempcrete kan anvendes  som efterisolering, både ude og inde i muret byggeri. Man kan også opføre nybyg af væg af hempcrete, den kan dog ikke fungere som bærende konstruktion. Hempcrete kan også bruges til isolering af etagedæk og diverse hulrum, tavler i bindindingsværk, skillerum og hulrumsisolering, samt til forbedring af akustik. 

Drift

Hempcrete nedbrydes ikke i korrekt udførte konstruktioner, og har derfor en lang holdbarhed.

Bortskaffelse

Ved nedrivning er hempcrete miljømæssigt uproblematisk.

En væg isoleret med hempcrete blokke og med en tynd hempcrete plade (9 cm) indvendigt. Foto: Havnens Hænder.

En væg isoleret med hempcrete blokke og med en tynd hempcrete plade (9 cm) indvendigt. Foto: Havnens Hænder.

Fordele og ulemper

 

+

Fordele

  • Hamp og kalk er hygroskopiske materialer. Det betyder, at fugt vil fordele sig i hele materialet, og at fugtighed nemt afgives igen, da den kan udnytte en stor overflade. Derfor kan isolering / konstruktioner af hempcrete med fordel anvendes i diffusionsåbne konstruktioner og er med til at sikre et godt indeklima.

  • Kalken er en naturlig brandhæmmer.

  • Materialerne er fornuftige set i livscyklus perspektiv og har derfor store miljømæssige fordele.

  • Væggen kan laves som en selvbærende konstruktion blot med en lille regel indeni, hvorved man sparer tømmer. Der er hverken behov for indvendig beklædning eller facadebeklædning, man kan nøjes med at pudse fx med kalkmørtler udvendigt og lermørtler indendørs.

  • Hempcrete som indvendig væg er stærk nok til at man kan skrue hylder mv. op i den, og er nem at montere i for faggrupper som el- og VVS.

-

Ulemper

  • Isoleringsværdien ligger lidt under værdien for de mest anvendte isoleringsmaterialer, så isoleringstykkelsen bliver forholdsvis lidt større. Omvendt er der ikke brug for beklædning indvendigt og udvendigt, så den samlede konstruktion behøver ikke blive tykkere, nogle gange snarere tværtimod.

  • Byggeelementer af Hempcrete produceres p.t. kun i Belgien, og skal derfor importeres, men råvarerne såvel som byggeblokke af hempcrete kan købes i Danmark.

  • Hempcrete kan støbes in-situ, altså i våd tilstand, på byggestedet. Dette er en fin metode, men kræver at man ved, hvad man har med at gøre, da blandeforhold, viden om udførelse og flere andre parametre er vigtige for et tilfredsstillende og korrekt resultat. Ligeledes skal in-situ støbt hempcrete tørre i op mod 3 måneder.

Hempcrete kan pudses indvendigt med ler, hvorved man får en flot overflade og et godt indeklima, da ler også er et hygroskopisk materiale der håndterer fugten godt.Hvis man har en ujævn mur, der måske endda er repareret med cement visse steder – kan…

Hempcrete kan pudses indvendigt med ler, hvorved man får en flot overflade og et godt indeklima, da ler også er et hygroskopisk materiale der håndterer fugten godt.

Hvis man har en ujævn mur, der måske endda er repareret med cement visse steder – kan man med fordel sætte hempcrete blokkene et lille stykke fra væggen og så stoppe med hempcrete mellem mur og blokken. Her er valgt en hempcrete blok der er så tynd som muligt (7 cm) hvorefter der er fyldt ud med bagstopning.

 Foto: Havnens Hænder

Hempcrete har været brugt i Frankrig og England i mange år. De tre første huse med hempcrete i Danmark blev bygget i 2009 i landsbyen Hallingelille på Midtsjælland. Her ses et af disse. Foto: Ann Sophie Meyer-Pedersen

Hempcrete har været brugt i Frankrig og England i mange år. De tre første huse med hempcrete i Danmark blev bygget i 2009 i landsbyen Hallingelille på Midtsjælland. Her ses et af disse. Foto: Ann Sophie Meyer-Pedersen

IMG-8173 bagstopning.JPG
Her ses hempcrete i ‘vindue’ i væggen fra samme hus. Foto: Ann Sophie Meyer-Pedersen

Her ses hempcrete i ‘vindue’ i væggen fra samme hus. Foto: Ann Sophie Meyer-Pedersen